Hukuk ihtilaflarının yüzünden 75’i tahkim ve arabuluculuk ile çözülüyor

Yargıtay’dan ‘kredi masrafı iadesi’ hakkında karar
15 Haziran 2020
İş Kanunu ve Arabuluculuk
15 Haziran 2020

Hukuk ihtilaflarının yüzünden 75’i tahkim ve arabuluculuk ile çözülüyor

Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit, “Yılda 2,5 milyonu ceza, 3,5 milyonu hukuk davası olmak üzere toplam 6 milyon davayla karşı karşıya olan bir yargı sistemimiz var. Problemlerimiz daha çok yapısal problemler. Hukuk ihtilaflarının yüzde 75’i arabuluculuk ve tahkimle çözülüyor.” dedi.

Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit, Yargıtay’ın 150. kuruluş yıl dönümü etkinlikleri kapsamında, “Sorumluluk Sigortaları ve Alternatif Uyuşmazlık Çözüm Yöntemleri Sempozyumu”nda konuştu.

İyi uygulamalar örnek alınarak yargının işinin kolaylaşacağına değinen Cirit,

“Arabuluculuk uygulanabilir olduğu zaman yargıyı büyük bir iş yükünden kurtaracak, bir yargı reformu sağlayacaktır.” diye belirtti.

Cirit, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Yılda 2,5 milyonu ceza, 3,5 milyonu hukuk davası olmak üzere toplam 6 milyon davayla karşı karşıya olan bir yargı sistemimiz var. Problemlerimiz daha çok yapısal problemler. Hukuk ihtilaflarının yüzde 75’i arabuluculuk ve tahkimle çözülüyor. ABD’de, Kıta Avrupa’sında sistem iyi işliyor. İstinaf mahkemeleri 2016’da kuruldu. Bütün dünyada olduğu gibi alternatif çözüm yöntemlerinin meriyete geçmesi önemli. Tahkim ve arabuluculuk vardı ama ihtiyari idi ve kimse gitmiyordu. Son istatistiklere göre şu ana kadar 21 bin 517 arabuluculuk dosyasından 19 bin 292 tanesinde anlaşma sağlandı. Sigorta Tahkim Komisyonu’na gelen dosya sayısında da yıllara göre önemli oranda artış oldu. 2009’da sadece 137 olan dosya sayısı 2018’in ilk üç ayında 27 binlere yükseldi. Bunun da iş yükü sorununa büyük ölçüde çözüm getireceği, yargıyı hızlandırıp vatandaşın yargıya olan güvenini daha da artıracağı kanaatindeyim.”

Comments are closed.