Kıdem Tazminatında Vergi İadesi

Trafik Kazasında Maddi Tazminat Nedeniyle Yargıtay Kararı
22 Haziran 2020
Güvenlik kamerası komşunun evini göremez
22 Haziran 2020

Kıdem Tazminatında Vergi İadesi

Geçmişte işverenle anlaşarak işinden ayrılıp kıdem tazminatı alanlardan yapılan gelir vergisi kesintileri iade edilecek. Yeni düzenleme 27 Mart 2018 tarihinden önce 5 yılda işinden ayrılıp da tazminat alanları kapsıyor. İade alabilmek için dava açmamış olmak, süren davalardan da vazgeçmek gerekiyor.

HANGİ TAZMİNATLAR İÇİN ve NASIL  VERGİ İADESİ YAPILACAK?

İşçi ile işveren arasında karşılıklı anlaşmayla iş akdinin sona erdirildiği durumlarda ödenen iş kaybı tazminatları, iş sonu tazminatları, iş güvencesi tazminatları, bonus ödemesi, hizmet ödülü, hizmet primi, ek ödeme, ikramiye gibi adlar altında yapılan ek tazminatlar üzerinden kesilen gelir vergisi iade edilecek. Dava açılmamış olması veya açılmışsa bile davadan vazgeçilmiş olması gerekmektedir. Peki dava açmış olanlar ne yapacak? Dava açıp da davaları sonlanmamış olanlar davalarından vazgeçecek. Çalışanlar iade talebi için yeni dava açmayacak. Açılmış olan davalar için yargı masrafları ve avukat vekalet ücretleri ödenmeyecek.

Vergi iadesi zaman aşımı süresi 5 yıl olacak. 27 Mart 2018’den önce 5 yıllık süre içinde tazminat alan kişiler bu iadeden yararlanacak. Örneğin, 2012 yılında işten ayrılan bir çalışan 5 yıllık zaman aşımı süresi 2017’de dolduğundan vergi iadesinden yararlanamayacak. Buna göre 2019 yılından önce 5 yıllık süre içinde ayrılanlar vergi iadesi için başvurabilecek.

BAŞVURU NEREYE YAPILACAK?

Vergi iadesi başvuruları, işverenin muhtasar vergi yönünden mükellefi olduğu vergi dairesine yapılacak. Şubeleri nedeniyle ayrı vergi dairelerinin mükellefi olan işyerlerinde, ilgili şubenin mükellefi olduğu vergi dairesine başvurulacak.

İADE BAŞVURUSUNDA İSTENECEK BELGELER NELER?

İlk defa iade başvurusunda bulunacak kişiler haberimizin altında örneği bulunan dilekçe ile birlikte, işverenden temin edilen ikale sözleşmesi örneği; bu sözleşmeye istinaden yapılan ödemelere ilişkin kesinti tutarlarını gösterir belgeyi (ücret bordrosu vb) vergi dairesine sunacak. Daha önce iade başvurusunda bulunanlar ise sadece vergi dairesinin isteyeceği ilave belgeleri sunacaklar.

İŞVEREN BELGELERİ VERMEK ZORUNDA MI?

Tebliğ uyarınca, işverenler, iade işleminin yapılabilmesi için işçinin kendisi, vekili veya vergi dairesince istenilen bilgi ve belgeleri, ivedi bir şekilde temin ve ibraz edecek.

Başvuru dilekçeleri elden veya posta yoluyla ilgili vergi dairesine verilebileceği gibi İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden elektronik ortamda da başvuru yapılabilecek.

DİĞER ÖDEMELER İÇİN KESİLEN VERGİ İADE EDİLECEK Mİ?

Ek tazminat niteliğinde olmayan ihbar tazminatı, normal ücret, mesai ücreti, resmi tatil ücreti, yıllık izin ücreti, yol ücreti, yemek ücreti, sigorta ödemeleri, sosyal yardımlar, geçmiş veya mevcut dönemdeki çalışmalar karşılığı yapılan hizmet primi ve ikramiye ödemeleri ile ücret kapsamında olan benzeri ödemelerden kesilen gelir vergisi iade edilmeyecek.

Comments are closed.