Çin’in Vuhan kentinde 12 Aralık 2019’da ortaya çıkan yeni tip koronavirüsün başka pek çok ülkeye 1-2 hafta içinde bulaşmasına, ardından çok hızlı bir küresel yayılım göstermiştir. Ülkemizde de yapılan resmi açıklamalarla,11 mart 2020 tarihinde açıklanarak sıkı ve geniş önlemler alınmaya başlanmıştır. Bu noktada devlet kanalıyla alınan önlemler dışında #EVİNDEKAL çağrısı sonucu bir çok meslek grubu alt yapısını oluşturarak evden çalışma yöntemine geçmiştir.
Corona Virüs sebebiyle mazeret izni kullanamazsınız. Evlilik, akrabasının vefatı, eşinin doğumu gibi nedenlerle mazeret izni kullanılabilir ve bu izinde 3 gün ile sınırlıdır.
Corona Virüs sürecinde yıllık izin kullanmanız İş yerinde bir yılınızı doldurarak yasanın size tanıdığı süreler içinde gerçekleşebilir.
Corona Virüs sürecinde işverenin uygulayabileceği Ücretsiz izinle ilgili İş Kanunu’nda bir düzenleme net olarak bulunmamakla birlikte yaygın bir uygulama olarak kullanılmaktadır. Bunun kuralları daha çok Yargıtay kararlarıyla şekillenmiş bulunuyor. İşveren, bireysel veya toplu iş sözleşmesinde hüküm yoksa, işçinin rızasını almadan ücretsiz izne çıkartamaz. İşçileri tek taraflı olarak ücretsiz izne çıkarma hakkı bulunmuyor. Ancak, tarafların anlaşması ile belli bir süreyle sınırlı olmak üzere ücretsiz izin söz konusu olabilir. Bu dönemde işveren hiçbir ücret ödemez, sigorta primi yatırmaz. İş sözleşmesi askıya alınır.
Corona Virüs sürecinde toplu tatil ilan edilebilir, ancak çalışanların ücretlerini ödemek zorundadır. İşveren nisan ayından itibaren toplu yıllık izin kullanımına imkan verebilir. İş kanunun, 1 Nisan ile ekim sonuna kadar işverene toplu izin verme imkanı tanıyor; tabi ücretlerin ödenmesi şartı ile.
İşveren COVID-19 Corona Virüs Sebebi işyerinde faaliyeti tamamen veya kısmen en az dört hafta süreyle durdurursa işçilere İşsizlik Sigortası Fonu’ndan üç ay süreyle kısa çalışma ödeneği verilir. Zorlayıcı sebepler arasında deprem, salgın hastalık, seferberlik gibi durumlar yer almaktadır. Kısa çalışma ödeneğinden yararlanabilmek için işçinin işsizlik maaşı almaya hak kazanması gerekir. Yani son üç yılda en az 600 gün süreyle işsizlik sigortası primi ödenmiş olması gerekir. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından yapılan açıklamalarda gerekirse kısa çalışma ödeneğinin esnetilebileceği açıklandı.
Cumhurbaşkanlığı tarafından açıklanan Corona Virüs zararları sebebi ile açıklanan Ekonomik İstikrar Kalkanı planında “Kısa Çalışma Ödeneğini devreye alınacak, bundan faydalanmak için gereken süreçler kolaylaştırılacak ve hızlandırılacak. Böylece faaliyetine ara veren işyerlerindeki işçilere geçici bir gelir desteği verirken, işverenlerin de maliyeti azaltmış olacak.” şeklinde belirlenmiştir.
Mevzuatta yer alan “uzaktan çalışma” farklı bir iş ilişkisi türüdür. Bu, devamlı olarak uzaktan veya evden çalışmaya ilişkin bir düzenlemedir. Corona virüs dolayısıyla işveren evden çalışmayı gündeme getirirse ücret ödemesi gerekir.
Virüs bulaştığı tespit edilen veya hastalık belirtileri gösteren işçinin, işverenin gerekli önlemleri alabilmesi için bu durumu derhal işverene bildirme zorunluluğu bulunuyor. İşveren, virüs bulaşan işçiyi işyerine sokmama hakkına sahiptir.