CORONA VİRÜS ve EVDE ÇALIŞMA HAKKINDA BİLGİLER

CEP TELEFONU AVUKATIN SMS YOLUYLA ÜÇÜNCÜ KİŞİLERE VERİ AKTARIMI HAKKINDA KVKK KARARI
24 Haziran 2020
DİJİTAL HİZMET VERGİSİ UYGULAMA GENEL TEBLİĞİ
24 Haziran 2020

CORONA VİRÜS ve EVDE ÇALIŞMA HAKKINDA BİLGİLER

Çin’in Vuhan kentinde 12 Aralık 2019’da ortaya çıkan yeni tip koronavirüsün başka pek çok ülkeye 1-2 hafta içinde bulaşmasına, ardından çok hızlı bir küresel yayılım göstermiştir. Ülkemizde de yapılan resmi açıklamalarla,11 mart 2020 tarihinde açıklanarak sıkı ve geniş önlemler alınmaya başlanmıştır. Bu noktada devlet kanalıyla alınan önlemler dışında #EVİNDEKAL çağrısı sonucu bir çok meslek grubu alt yapısını oluşturarak evden çalışma yöntemine geçmiştir.

  • COVID-19 Corona Virüs için Ücretsiz İzin Kullanılabilir mi?

Corona Virüs sebebiyle mazeret izni kullanamazsınız. Evlilik, akrabasının vefatı, eşinin doğumu gibi nedenlerle mazeret izni kullanılabilir ve bu izinde  3 gün ile sınırlıdır.

  • COVID-19 Corona Virüs sürecinde  yıllık iznimi kullanabilir miyim?

Corona Virüs sürecinde yıllık izin kullanmanız  İş yerinde bir yılınızı doldurarak  yasanın size tanıdığı süreler içinde gerçekleşebilir.

  • COVID-19 Corona Virüs sürecinde İşveren Ücretsiz izin Verebilir mi?

Corona Virüs sürecinde işverenin uygulayabileceği Ücretsiz izinle ilgili İş Kanunu’nda bir düzenleme net olarak bulunmamakla birlikte yaygın bir uygulama olarak kullanılmaktadır. Bunun kuralları daha çok Yargıtay kararlarıyla şekillenmiş bulunuyor. İşveren, bireysel veya toplu iş sözleşmesinde hüküm yoksa, işçinin rızasını almadan ücretsiz izne çıkartamaz. İşçileri tek taraflı olarak ücretsiz izne çıkarma hakkı bulunmuyor. Ancak, tarafların anlaşması ile belli bir süreyle sınırlı olmak üzere ücretsiz izin söz konusu olabilir. Bu dönemde işveren hiçbir ücret ödemez, sigorta primi yatırmaz. İş sözleşmesi askıya alınır.

  • COVID-19 Corona Virüs Sebebi ile İşveren Toplu Tatil İlan Edebilir mi?

Corona Virüs sürecinde toplu tatil ilan edilebilir, ancak çalışanların ücretlerini ödemek zorundadır. İşveren nisan ayından itibaren toplu yıllık izin kullanımına imkan verebilir. İş kanunun, 1 Nisan ile ekim sonuna kadar işverene toplu izin verme imkanı tanıyor; tabi ücretlerin ödenmesi şartı ile.

  • İşveren COVID-19 Corona Virüs Sebebi ile Faaliyete Ara Verirse İşsizlik Fonundan Yararlanılabilir mi?

İşveren COVID-19 Corona Virüs Sebebi işyerinde faaliyeti tamamen veya kısmen en az dört hafta süreyle durdurursa işçilere İşsizlik Sigortası Fonu’ndan üç ay süreyle kısa çalışma ödeneği verilir. Zorlayıcı sebepler arasında deprem, salgın hastalık, seferberlik gibi durumlar yer almaktadır. Kısa çalışma ödeneğinden yararlanabilmek için işçinin işsizlik maaşı almaya hak kazanması gerekir. Yani son üç yılda en az 600 gün süreyle işsizlik sigortası primi ödenmiş olması gerekir. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından yapılan açıklamalarda gerekirse kısa çalışma ödeneğinin esnetilebileceği açıklandı.

Cumhurbaşkanlığı tarafından açıklanan Corona Virüs zararları sebebi ile açıklanan Ekonomik İstikrar Kalkanı planında “Kısa Çalışma Ödeneğini devreye alınacak, bundan faydalanmak için gereken süreçler kolaylaştırılacak ve hızlandırılacak. Böylece faaliyetine ara veren işyerlerindeki işçilere geçici bir gelir desteği verirken, işverenlerin de maliyeti azaltmış olacak.” şeklinde belirlenmiştir.

  • COVID-19 Corona Virüs Salgınında Evden Çalışma Şekli Yasal mıdır?

Mevzuatta yer alan “uzaktan çalışma” farklı bir iş ilişkisi türüdür. Bu, devamlı olarak uzaktan veya evden çalışmaya ilişkin bir düzenlemedir. Corona virüs dolayısıyla işveren evden çalışmayı gündeme getirirse ücret ödemesi gerekir.

  • COVID-19 Corona Virüs Olan Bir Çalışan Bunu Bildirmeli mi?

Virüs bulaştığı tespit edilen veya hastalık belirtileri gösteren işçinin, işverenin gerekli önlemleri alabilmesi için bu durumu derhal işverene bildirme zorunluluğu bulunuyor. İşveren, virüs bulaşan işçiyi işyerine sokmama hakkına sahiptir.

Comments are closed.