Apostil Şerhi Nedir?

Fiyat Etiketinde Yerli Üretim Logosu Kullanımına İlişkin Tebliğ
15 Haziran 2020
Kefalette Eşin Rızasına İlişkin Yargıtay Kararı
15 Haziran 2020

Apostil Şerhi Nedir?

Apostil, bir belgenin gerçekliğinin tasdik edilerek başka bir ülkede yasal olarak kullanılmasını sağlayan bir belge onay sistemidir. Apostil‘in kuralları 6 Ekim 1961 tarihli Lahey Konvansiyonuyla tespit edilmiştir. Apostil kuralları yalnızca Lahey Konferansı’na üye veya taraf devletler arasında geçerlidir. ABD, Andora, Almanya, Antigua, Arnavutluk, Arjantin, Avusturya, Avustralya, Azerbaycan, Bahamalar, Burbuda, Barbados, Belerus, Belçika, Bosna-Hersek, Beliza, İngiltere, Bostvana, Bulgaristan, Brunei Sultanlığı, Cook Adaları, Çin Halk Cumhuriyeti, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Dominik, El Salvador, Ekvador, Ermenistan, Estonya, Finlandiya, Fiji, Fransa, Grenadines, Grenada, Güney Kore, Güney Afrika, Gürcistan, Hırvatistan, Hollanda, Hindistan, Hunduras, İrlanda, İsrail, İspanya, İsveç, İsviçre, İzlanda, İtalya, Japonya, Kazakistan, Karadağ, Kolombia, Kuzey İrlanda, Letonya, Lesotho, Liberya, Litvanya, Lihtenştayn, Lüksemburg, Makedonya, Macaristan, Malta, Malevi, Marşal Adaları, Mauritius, Moldova, Meksika, Monako, Namibya, Norveç, Niue, Panama, Portekiz, Polonya, Rusya, Romanya, Saint Kitts, Nevis Saint Lucıa, Samoa, Saint Vincent, San Marino, Sırbistan, Seyşeller, Slovakya, Slovenya, Svaziland, Surinam, Tonga, Türkiye, Trinidad ve Tobago, Ukrayna, Yeni Zelanda, Venezuela ve Yunanistan apostil şerhi ile işlem yapan sözleşme üyesi devletlerdir.

İmzalanmış olan bu sözleşmenin asıl amacı; ”Sözleşmeye taraf olan ülkelerden herhangi birisinde düzenlenmiş olan resmi belgenin diplomatik mercileri aşarak, konsolosluk temsilcilerinin onayına ihtiyaç duymadan, prosedürlerle uğraşmadan diğer ülkede kullanımına olanak sağlamaktır“. Yani taraf ülkeler aralarında kullandıkları resmi belgeler için vatandaşlarına kolaylık tanımaktadırlar.

Yabancı bir ülkeden alınan resmi belgenin ya da kararın Türkiye sınırlarında geçerli olması için söz konusu belge veya kararın düzenlenmiş olduğu ülkedeki Türk Konsolosluğunca onaylanması gerekir. Tam tersi olarak düşünülürse; Türkiye sınırlarında alınan bir karar veya resmi belgenin yabancı ülkede geçerli sayılması için Türkiye’de bulunan o ülkenin konsolosluğu tarafından onaylanması gerekir.

Yabancı uyruklu müvekkillerin yurtdışında çıkartacak oldukları vekâletnameler, özellikle apostil şerhi ve noter onayı içermelidir.

Comments are closed.