Otopark Yönetmeliği İkinci Kez Değişti

Girişimcilere Özel Hukuki Bilgi
15 Haziran 2020
Yargıtay’a Göre Fiziksel/Psikolojik Şiddet Mobbing Kriterleri
15 Haziran 2020

Otopark Yönetmeliği İkinci Kez Değişti

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, yeni binalarda her daireye bir otopark yapılması koşulu getiren ve şubatta yayımlanan Otopark Yönetmeliği’ni ikinci kez değiştirildi.

Mayıs ayında yapılan değişiklikle okulların altı  ve bahçesine otopark yapma yasağı kaldırılmıştı. Yönetmelik hükümleri 1 Haziran 2018’de yürürlüğe girecekti ancak bu tarihin 1 Ocak 2019’a ertelenmesi gerçekleşmişti. Yapılan değişiklikle  uygulama tarihini 15 Eylül 2018 olarak öne çekildi.

Yönetmelikle ilgili açıklama yapan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum,“Otoparkları sokak üzerinde değil, binaların altında her daireye bir otopark düşecek şekilde yapacağız. Bu yönetmelik park ve meydanların altına da otopark yapabilme imkânı getiriyor. Yine önemli bir karar; ticari aks olan yerlerde konut alanı dahi olsa bu alanlarda hiçbir plan değişikliği yapılmaksızın hak sahibi isterse katlı bir otopark yapabiliyor. Dolayısıyla bu alanlarda da yine otopark ihtiyacının çözümünü plan değişikliği yapılmaksızın çözebileceğiz” dedi. Tüm kamu alanlarında ilgili idarenin onayıyla otopark yapabileceklerini kaydeden Bakan Kurum, şöyle devam etti: “Şehirlerin imar planlarını gözden geçiriyoruz. İmar planlarında toplu ulaşım noktalarında büyük otopark alanları bırakılma zorunluluğu getiriyoruz.” Otoparkların içeriğine ilişkin bilgiler de veren Bakan Kurum, “Otoparkların yüzde 1´ini bisiklet alanı, yüzde 5´ini engelli park yeri, yüzde 2´sini de elektrikli araç için ayırmak zorunluluğu geliyor. Yeni yönetmelik, bu tarihten önce ruhsat başvurusu yapmış, ruhsat işlemi devam eden, imar durum belgesi almış başvuru sahiplerini ilgilendirmiyor. Onlar isterlerse eski yönetmelikten faydalanabiliyor” dedi.

Girişimciler veya startup olarak günümüzde konumlanan oluşumlar için “VERBİS açıldı mı? Ne zaman kayıt olmalılar? Kimler kayıt olmak zorunda?” gibi sorular önem arz etmekte. Bu konuya açıklık getirmek ve hukuki yönden dikkat çekmek gerekir.

Comments are closed.