TÜRK VATANDAŞLIĞINA BAŞVURU ŞARTLARI DEĞİŞİYOR

Vasiyetnamenin iptali prosedürü
VASİYETNAMENİN İPTALİ PROSEDÜRÜ
20 Mayıs 2022
TÜRK CEZA KANUNU VE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN
9 Haziran 2022

TÜRK VATANDAŞLIĞINA BAŞVURU ŞARTLARI DEĞİŞİYOR

Resmî Gazete ’de 13.05.2022 tarihinde yayımlanan 31834 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunu’nun Uygulanmasına İlişkin Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’in yürürlüğe konulmasına, 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunu’nun 46. Maddesi gereğince karar verilmiştir.  

Özellikle son dönemdeki ev fiyatlarındaki artışın nedeni olduğu düşünülen, Türk vatandaşlığına başvuru için satın alınacak gayrimenkulün değerinin 250 bin dolar olduğu kararlaştırılmıştı. Ancak Cumhurbaşkanı başkanlığındaki, Cumhurbaşkanlığı Kabinesinde bu konu tekrar gündeme gelmiştir. Kabine toplantısında istisnai Türk vatandaşlığına başvuru için satın alınacak gayrimenkulün değerinin 250 bin dolardan 400 bin dolara çıkarılması kararlaştırılmıştır. 

3 yıl satmama şartı 

Bu değişikliğin yürürlüğe girmesinden kısa bir süre sonra ise en az 400 bin Amerikan doları veya bu miktarın karşılığı döviz tutarında taşınmazı tapu kayıtlarına 3 yıl satılmaması şerhi koyulması şartı bulunmaktadır. Kısacası, 400 bin dolara gayrimenkul alana verilen vatandaşlıkta, 3 yıl satmama sözü istenmektedir. Bu da vatandaşlık için alınan gayrimenkule noterde düzenlenmiş sözleşme ile 3 yıllık şerh düşülmesi anlamına gelmektedir.  

Resmî Gazete ‘de yayınlanan değişiklik ayrıca taşınmaz dışında en az Bireysel Emeklilik Sistemine 500 bin Amerikan Doları yatırarak veya karşılığı döviz tutarında katkı payını, kapsamı Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu tarafından belirlenen fonlarda tutma ve 3 yıl sistemde kalma şartıyla bireysel emeklilik sistemine (BES) yatırdığı Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumunca tespit edilen yabancıların da Türk vatandaşlığı için başvurabilme hakkına kazanacağını belirtmektedir. BES’e yatırılan katkı paylarının yüzde 30’u kadar da devlet katkısı alınıyor. Devlet katkısı sistemde 3 yıl kaldıktan geçerli oluyor. Sistemde 3 yıl ile 6 yıl arasında kalınırsa devlet katkısının yüzde 15’i alınabiliyor. Bu oran süreye bağlı olarak kademeli olarak artıyor. Yapılan değişiklikle bu düzenlemeye resmiyet kazandırılırken, uygulamanın 1 ay sonra başlaması öngörüldü. Böylece 13 Haziran 2022’ye kadarki 250 bin dolarlık gayrimenkul alımlarında vatandaşlık hakkı kazanılmaya devam edileceği belirtilmektedir. 

Kapsam genişletildi 

Türk Vatandaşlığı Kanunu’nun Uygulanmasına İlişkin Yönetmelik’te yapılan değişiklikle, vatandaşlık hakkı kazanmanın kapsamı genişletilmiş, en az 500 bin dolar düzeyinde sabit sermaye yatırımı yapanlar, en az 50 kişilik istihdam oluşturanlar, en az 500 bin dolar mevduatını Türkiye’deki bankalarda tutanlar, en az 500 bin dolarını gayrimenkul yatırım fonlarında veya yatırım fonlarında tutanlar da vatandaşlık hakkı temin edebilmektedir. 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir